Farkut uuteen käyttöön

Ompelija- ja mallimestari Paula Malleus-Lemettinen on jo vuosia ostanut töihinsä raaka-aineita Vantaan Kontista. Ehkä osa Kontin asiakkaista muistaa lukeneensa esimerkiksi tästä linnan juhlissa nähdystä kauluspaidoista tehdystä iltapuvusta?

Malleus on toiminut tekstiili- ja muotialalla jo yli 20 vuotta. Niistä yrittäjänä on kulunut lähes 14 vuotta, ja sinä aikana hän on kehittänyt ja tuonut esiin ns. upcyclingia.

”Olen perehtynyt uusiotuotannon saloihin MEM-merkkini kautta. Tämä nyt julkaistava ORIGIN jo seitsemäs MEM-mallisto”, kertoo Remake-yritystä pyörittävä Malleus. MEM-brändillä Malleus on testannut ja kehittänyt erilaisia menetelmiä ylijäämämateriaalien (esim. leikkuujäte ja kuluttajilta käytöstä poistuneet vaatteet) käyttämiseen.

Uuteenkin mallistoon kaikki farkkumateriaali on ostettu Vantaan Kontista. Jokainen tuote siis säästää luonnonvaroja sen sijaan, että kuluttaisi niitä. Malleus on laskenut, että malliston tuotteet ovat säästäneet makeaa vettä yhteensä yli 310 000 litraa.

 Ajattele – ehkä juuri sinunkin farkkusi ovat saaneet uuden elämän tässä mallistossa ja olleet osana säästämässä luonnonvaroja?

MEM Origin -mallistoa (kuvat: Paula Malleus)

Mitä on ”upcycling”?

Upcycling on uusiotuottamisen muoto, jossa tekstiilialalla syntyvästä ylijäämästä luodaan uusia tuotteita. Termi on Suomessa vielä melko uusi, ja onkin ehkä helpompi puhua juuri ”uusiotuottamisesta”. Sitä on käytännössä kaikki tuotteen arvoa palauttava tai nostava toiminta: vaatteiden kannalta ajateltuna kaikki ne toimenpiteet, joiden kautta kierrätettyä materiaalia työstetään kokonaan uudeksi vaatekappaleeksi. Upcycling on siis oikeastaan tuunaamista, mutta vain ammattimaisempaa, laajempaa ja perusteellisempaa.

Denim on sekä historiaa että tätä päivää

Malleuksen uudessa kokoelmassa on viitteitä 60- ja 70-luvuista – siis ajanjaksosta, jolloin denim-tuotteet tulivat laajemmin nuorison saataville täällä Suomessakin. Näin hän itse kuvailee mallistoa:

”Kun lähdin suunnittelemaan mallistoa halusin luoda pinnan, joka heijastaa kaikkia denimin sävyjä – kuten yötaivas, joka kysyy meiltä "Mistä olemme todella kotoisin? Olemmeko tähtipölyä?" Tämä visio myös asettaa meidän mittasuhteeseen tässä valtavassa ajan ja paikan jatkumossa sekä asettaa itsemme jonkinlaiseen suhteeseen siinä, missä olemme ja mihin olemme menossa. Nyt julkaistava ORIGIN on ode farkulle, jota ihailen ehdottomasti materiaalina. Malliston lopullinen nimi valittiin Instagram-kilpailun kautta, mutta olin jo ajatellut muutamia vaihtoehtoja. ORIGIN-nimi oli täydellinen valinta, sillä se viittaa denimin ja meidän alkuperään”.

Farkkujen yläosia henkareilla vaaterekissäFarkkujen yläosia henkareilla vaaterekissä
Farkkuhameita ja -housuja Kontissa

Tiesitkö?

  • Farkkukangas eli denim on puuvillakangasta. Sen historia ulottuu jo 1500-luvulle, kun merimiehille kehitettiin kestäviä työvaatteita. 1700-luvulla farkut päätyivät Amerikkaan kaivosten ja rautateiden työläisille, ja 1800-luvun loppupuolella erään Levi Strauss -nimisen kauppiaan asiakas keksi, miten housuja voisi vahvistaa.
  • Reikäisiä farkkuja ei lähetetä vaateavuksi – ei vaikka ne olisivat kuinka muodinmukaisia. Kriisialueille lähetettävän avun kriteerit ovat tiukat, sillä vaatteiden tulee sopia paitsi olosuhteisiin, myös kohdemaan kulttuuriin. Voit lukea lisää kansainvälisestä vaateavusta Punaisen Ristin sivuilta.
Farkkuja Kontissa / arkistokuvaa
Tuotteet
Toggle Nav