Mitä lahjoitukselle tapahtuu?

Toiselle turha, toiselle aarre

Lahjoituksesi saa uuden elämän Kontissa. Ensisijaisesti kaikki lahjoitukset myydään, mutta tavara voi päätyä myös sitä eniten tarvitsevalle ympäri maailmaa. Esimerkkimme on vuodelta 2019:

  • Konteissa myytiin vuonna 2019 yli 3,6 miljoonaa tavaraa: kaikkea edullisten arjen perustuotteiden ja arvokkaampien keräilyharvinaisuuksien väliltä.
  • Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta Kalkusta lähti yhteensä yli 425 000 vaatekappaletta Mongoliaan ja Tadžikistaniin. Vaatteiden lisäksi lähetettiin mm. pehmoleluja, kankaita, peittoja, ompelutarvikkeita sekä 1600 ns. Äiti Teresa -peittoa. Tavaroiden kuljetukseen tarvittiin viisi rekkaa ja kolme junavaunua. Suurin osa avusta oli peräisin Kontti-myymälöistä.
  • Syksyn 2019 aikana Kontit eri puolilta Suomea lähettivät myös pehmoleluja Kalkkuun. Leluja kertyi yli 200, ja ne pakattiin yli kuutiometrin kokoiseen laatikkoon. Yhden nallen välityksellä seurattiin avustuslähetyksen matkaa Kalkusta vastaanottajalle asti. Marraskuussa nalle nimeltä Kalle lähti Kalkusta avustuskuorman matkaan Tadžikistaniin. Joulukuussa se saapui Punaisen Puolikuun varastolle Dušanbeen, ja tammikuussa 2020 viisivuotias Anisa sai Kalle-Nallen omakseen Bokhtarin kaupungissa, jossa jaettiin myös vaatteita ja peittoja.

Näiden esimerkkien jälkeen on jo ylitetty 4 miljoonaa myytyä tavaraa vuodessa! Se tarkoittaa samalla valtavaa määrää apua kotimaahan ja maailmalle.

Lue myös juttu siitä, kun seurasimme erään lahjoituksen matkaa keräyksestä myymälään.

Tiiviisti pakattuja vaatepaaleja Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa Kalkussa.
Esimerkkejä vaatteista, joita ei voida lähettää vaateapuun: niissä on mm. paikannimiä ja pääkallojen kuvia.

Myyntiin vai vaateapuun?

Kun lahjoitus saapuu Konttiin, työntekijämme tarkastavat, lajittelevat ja hinnoittelevat sen. Ensisijaisesti me myymme lahjoitukset, ja ensisijaisesti siinä Kontissa, johon ne on lahjoitettu. Tämä on järkevää niin taloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta. Joskus toisiaan lähellä olevista Konteista siirretään tuotteita toiseen, jos jossain on puute tietyistä tuotteista. Turkulaisen lahjoittajan kengät saattavat siis kävellä seuraavana kesänä Porissa ja oululainen sohva löytää uuden kodin Rovaniemeltä.

Toimitamme vaatteita ja tekstiilejä myös Punaisen Ristin logistiikkakeskukseen Tampereelle. Valmiiksi pakattu vaateapu on valmiina lähtöön heti, kun Suomen Punaiselle Ristille tulee tekstiilituotteita koskeva avunpyyntö. Kansainvälinen vaateapu lähetetään aina avunpyynnön mukaan – ei siis sen mukaan, mitä varastossa on tai sen perusteella, mitä lahjoituksia meille tulee. Tärkeintä on varmistaa, mitä paikan päällä kriisialueella juuri sillä hetkellä tarvitaan. 

Kansainväliseen vaateapuun ohjatut tekstiilituotteet arvioidaan, tarkastetaan ja lajitellaan erityisen tarkkaan, jotta varmistetaan niiden täyttävän erittäin tiukat vaatimukset. Vaatteet tulevat käyttöön vaikeissa olosuhteissa, joissa ei yleensä ole mahdollisuutta vaatteiden pesemiseen tai korjaamiseen. Vaateapuun on valmiiksi lajiteltu hyväkuntoisia ja puhtaita arkivaatteita, joissa ei ole muiden maiden nimiä, uskonnollisia symboleja tai muuten sellaisia ominaisuuksia, jotka voisivat aiheuttaa eri kulttuureissa ongelmia.

Apupyynnöt tulevat pääosin sellaisista maista, joissa Punaisella Ristillä on toimintaa jo ennestään. Suomalaiset laadukkaat talvivaatteet ovat olleet toivottuja tuotteita. Vaateapua saa käyttää vain jakamalla vaatteet suoraan avuntarpeessa oleville ja kohdemaassa apua koordinoi paikallinen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun yhdistys.

Entä lahjoitukset, joita ei voi myydä tai joilla ei voi auttaa?

Vaatteet ja tekstiilit

Lahjoitusten joukossa on myös kuluneita ja likaisia tekstiilejä, joita emme voi myydä tai lähettää vaateapuun. Lisäksi hyväkuntoisetkaan tekstiilit eivät aina löydä kauttamme uutta omistajaa, jolloin niille on kaksi eri reittiä: 

  • energiantuotanto Suomessa (jätekustannus Kontille) tai
  • kierrätys tukkumyyntinä Saksaan yhteistyökumppaneille. He kierrättävät sellaisenaan käyttökuntoiset tekstiilit kuluttajamyyntiin eri maihin, ja lopuista valmistetaan mm. puhdistusrättejä ja kuitumateriaaleja uusiokäyttöön. Pieni osa päätyy kumppaninkin kautta energiajakeeksi.
Kaavio tekstiilien kierrosta KonteissaKaavio tekstiilien kierrosta Konteissa

Entä tekstiilijäte?

Tällä hetkellä tekstiilien uudelleenkäytön tehostamisesta ja kierrätystekstiilien hyödyntämisestä keskustellaan paljon joka puolella maailmaa ja alue on vahvan kehityksen kohteena. Toivottavasti myös Suomessa saadaan kehitettyä liiketoimintaa, jossa hyödynnetään uudelleenkäyttöön sopimattomia tekstiilituotteita. Tämä vaatii osaavaa lajittelutoimintaa ja kierrätystuotteiden käyttöön erikoistuneita toimijoita. Seuraamme tarkasti tämän alueen kehittymistä, jotta voimme toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ja tukea tekstiilituotteiden uudelleenkäyttöä.

Muut tavarat

Myyntiin kelpaamattomat tavarat kierrätämme materiaalina niin hyvin kuin voimme (lasin-, metallin-, paperin- sekä sähkö- ja elektroniikkaromun keräykset). Kierrätykseen kelpaamattomat materiaalit päätyvät paikallisen jätehuollon kautta energiajakeeksi tai sekajätteeksi.

Siksi lahjoittajana sinunkin kannattaa muistaa, että kaikki myyntikelvoton on meillekin jätekustannus ja pois avustustyöstä. Kiitos, että välität ja haluat lahjoittaa Konttiin!

Tuotteet
Toggle Nav