Näin tunnistat laadukkaan vaatteen
"Millainen on laadukas vaate?" Noilla sanoilla löydät netin hakukoneilla pitkän listan hyviä ja asiantuntevia sivustoja. Asiasta enemmän ja syvempää tietoa haluavan kannattaa kokeilla myös hakusanaparia ”vaatetusalan ammattisanasto”. Suurella osalla meistä ei kuitenkaan ole aikaa perehtyä aiheeseen, vaikka se ihan jokaista koskettaakin.
Kontin tiimissä ja tietysti myymälöissä on useita asiantuntijoita myös vaatetusalalta, ja kokosimme asiakkaillemme tietoa tiivistettynä muutaman perussäännön listaksi, joska kannattaa muistaa aina vaateostoksilla – ostitpa sitten uutta tai kierrätettyä:
Hinta
Mitä laadukkaampi, sitä kalliimpi. Tämä pätee yleensä, ei aina. Joskus laadukaskin saattaa olla yllättävän edullinen – joskus taas kalliissa maksaa vain niskalapun logo eikä sittenkään laatuun käytetty aika. Laatu maksaa myös käytettynä, koska se on alun perin tehty kestämään vuosikymmeniä ja käyttäjältä toiselle.
Materiaali
Materiaalin on oltava oikea vaatteen käyttötarkoitukseen ja siksi niitä pitäisi jokaisen tuntea edes vähän. Tiesitkö esimerkiksi, että akryyli on kestävää, mutta nyppyyntyy nopeasti rumaksi?
Luonnonkuidut ovat aina hyvästä, mutta eivät sellaisenaan paras vaihtoehto kaikkiin tarpeisiin. Esim. urheiluvaatteet kaipaavat erityistä joustoa tai kykyä siirtää kosteus pois iholta. Tekokuidutkin ovat siis ihan ok oikeassa paikassa.
Materiaalin tunnistaminen on toki haasteellista käytetyssä vaatteessa, jos materiaalitiedosta kertovat laput on leikattu pois. Tässä muutama vinkki:
- rypistä kangasta hieman nyrkissä: saat käsityksen siliävyydestä.
- kevyt hankaaminen ja pinnan nypyt kertovat usein kankaassa olevan tekokuitua ainakin sekoitteena.
- raskaan tuntuiset, hyvin laskeutuvat materiaalit sisältävät usein jotakin muuntokuitua (esim. Tencel, jolla on myös hyvä värinkesto)
- huomioi, että tuoksut jäävät usein itsepintaisesti kiinni juuri tekokuituun
Myös vuorimateriaalin pitää toimia päällisen kanssa mahdollisimman hyvin. Paljon hameita käyttävät varmasti tietävät, miltä tuntuu, kun "se himpuran vuorikangas taas kinttaa ties missä". Etsi vuorikankaissa muuntokuituja (aiemmin "puolisynteettiset kuidut"): mm. asetaatti, viskoosi, modaali ja lyocell sekä puuvillajätteestä tehty kupro ja bambuselluloosasta tehty bambukuitu sähköistyvät harvoin villan tai edes villasekoitteen kanssa.
Valmistus
Vaatteen hyvä laatu syntyy oikeanlaisilla työtavoilla ja työhön tarkoitetuin laittein. Kaava on kuositeltu toimivaksi ja käyttöväljyyttä on oikeassa suhteessa. Saumat kulkevat suorina ja ovat vartaloon nähden oikeissa paikoissa. Mittasuhteet ovat pukeutujalle eduksi. Nurin päin käännetynkin vaatteen saumanvarat ja reunojen huolittelut kestävät tarkastelua.
Kiinnitykset ja yksityiskohdat kertovat myös paljon: tarkistamalla mm. napinlävet ja taskujen kiinnityksen saa melko hyvän kuvan työtavoista. Ompelujäljestä ja tikin pituudesta on hyvä tietää ainakin se, että pitkä tai kovin harva tikki kestää huonosti käytössä. Sinun ei siis kuluttajana tarvitse opetella ulkoa, mitä eroa on ketjutikillä ja lukkotikillä – saati miten tehdään ”kolmilankainen yliluottelutikki”, kunhan muistat perussäännön: mitä lyhyempi tikki, sen paremmin
Mukavuus & helppous, nekin maksavat
Osaltaan laadusta kertoo sekin, mitä vaate tuntuu päällä. Hyvä istuvuus ja mukava tuntu ovat tärkeitä. Hyvin istuvan ja toimivan vaatteen suunnitteluun ja valmistamiseen on käytetty aikaa. Vierasta ei kenellekään enää ole se, että halpojen muotivaatteiden kysyntä kasvaa, määrä nousee, hinta laskee – ja laatu kärsii. Sanotaan yhdessä #eipikamuodille ja ostetaan vaatteemme käytettyinä – tai ainakin laadukkaina!
Tästä tullaan siihen, että vaatteen huollon tulisi sujua mutkitta – kurkkaa siis jälleen pesulappuun. Jos pesulakeikat eivät oikein istu omaan elämäntapaasi, kannattaa kemiallista pesua edellyttävien vaatteiden kohdalla harkita kahdesti. Oikein huollettuna ja pidettynä vaate tuottaa iloa pitkään, myös kirpparilta hankittuna.
Uusi vaate ei kestänyt – entäs nyt?
Huonolaatuinen vaate on nopeasti jätettä. Sitä se on myös meille Kontissa, ja jäte on kustannus myös meille. Konttiin voi lahjoittaa ehjiä ja puhtaita vaatteita – sellaisia, joita kehtaisit antaa lahjaksi vielä ystävillekin. Jos taas epäilet, että vaatteen käyttöikä alkaa olla loppu, mieti mitä muuta sillä voisi tehdä. Tunnetko askartelijoita, matonkutojia tai muita käsityöläisiä? Entä onko siivouskaapissa tarpeeksi rättejä? Joskus on vain hyväksyttävä se, että jätettä syntyy eikä kaikkea voi vielä kierrättää – ja hävitettävä tekstiilijäte oman kunnan jäteohjeiden mukaisesti.