Porin suurpalo & Kontti

Porin suurpalo testasi Kontin valmiutta

Juttu on julkaistu alun perin Kontin vuosiraportissa keväällä 2020.

Toukokuussa 2019 Porin suurin asuinkerrostalo syttyi tuleen. Tulipalo ei vaatinut kuolonuhreja, mutta monet menettivät koko omaisuutensa. Kontilla oli merkittävä rooli avustustöissä yhdessä Punaisen Ristin Satakunnan piirin kanssa.

Suomen Punainen Risti on valmiusorganisaatio. Kontin rooli osana järjestön valmiutta pääsi testiin toukokuussa, kun Porin Keskuskartanona tunnetussa suuressa kerrostalossa syttyi tulipalo. Porin Kontti joutui nopeasti erikoistilanteeseen, jossa käytännössä kaikki poikkesi normaalista myymäläarjesta.

Porin Kontin päällikkö Nina Tuli sai 15. toukokuuta myöhään illalla puhelinsoiton, johon harva osaa varautua. Punaisen Ristin Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Paula Ilén kertoi puhelimessa, että Keskuskartanon suurpalosta Yyteriin evakuoiduilla ihmisillä ei ole mitään – ja ihmisiä on paljon. Nina Tuli riensi avaamaan Kontin ovet ja jäi avustamaan piirin toiminnanjohtajaa ja toista työntekijää, joilla oli lista ihmisten ensisijaista tarpeista. Yöpaitoja, housuja, alusvaatteita ja kenkiä. Vesipulloja, tyynyjä ja lämpimiä vilttejä.

Merkityksellistä asiakaspalvelua

Ensimmäinen ja tarpeellisin kriisiapu toimitettiin perille jo samana yönä. Avustusten toimittaminen jatkui seuraavan aamun ja koko viikon, jolloin avuntarpeen kokonaisuus alkoi selvitä laajemmin. Yhteistyössä Satakunnan piirin kanssa huolehdittiin, että tulipalossa omaisuutensa menettäneet saivat tarvitsemansa tuotteet ensin suoraan Kontista. Osa oli niin sokissa, etteivät heti tienneet mitä tarvitsivat – tai ajatelleet tarvitsevansa mitään.

– Siinä sai asiakasapalvelutyökin aivan uuden merkityksen, kun yhdessä ihmisen kanssa mietimme ja pohdimme, mitä hän oikeastaan mahtoikaan tarvita, kertoo Nina Tuli. – Ja samaan aikaan saimme soittoja, että tämänkokoinen lapsi tarvitsee tätä ja tätä, ja niin edelleen.

Myöhemmin viikolla organisoitiin suorien lahjoitusten vastaanottaminen porilaisilta tulipalon uhreille yhteistyössä Punaisen Ristin Satakunnan piirin alueella toimivien vapaaehtoisten kanssa. Kontti otti vastaan lahjoitukset ja siirsi ne erilliseen tilaan, jossa vapaaehtoiset lajittelivat lahjoitukset ja huolehtivat niiden jakelusta tulipalon uhreille.

Muun muassa huonekaluja, vaatteita ja kodin perustarvikkeita tarvittiin paljon. Vapaaehtoiset hakivat niitä tulipalon uhreille myös Kontin varastosta, jos lahjoitusten joukosta puuttui jotakin.

Nina Tuli on kiitollinen koko myymälän henkilökunnalle, joka otti vastuuta ja venyi, lajitteli ja pakkasi, selvitti asioita ja puski töitä erikoistilanteessa.

– Olemme mahtava tiimi, johon voi luottaa vaikeissakin tilanteissa, hän toteaa.

 

Kuva: Asioimalla Kontissa teet hyvää. Porissa tämä nähtiin käytännössä, kun Kontti yhdessä Satakunnan piirin kanssa auttoi tulipalossa omaisuutensa menettäneitä. Kuvassa Porin Kontti-päällikkö Nina Tuli.

Tuotteet
Toggle Nav