
Juttu on julkaistu alun perin syksyllä 2019, ja sitä on hieman muokattu verkkosivu-uudistuksen yhteydessä.
Lahjoitat Konttiin – ja mitä sitten tapahtuu?
Yksi tapa lahjoittaa Konttiin ovat Suomen Punaisen Ristin piirien ja paikallisosastojen järjestämät keräykset.
Joka kaupungissa näitä ei toki ole (Punaisella Ristillä on Suomessa satoja paikallisosastoja), mutta Kontti-paikkakuntia lähellä olevat osastot järjestävät keräyksiä silloin tällöin. Kannattaa tutustua oman paikallisosaston toimintaan!
Sipoossa keväällä 2019 järjestetyssä keräyksessä pääsimme seuraamaan erään lahjoituksen tarinaa.

Eva tuo Sipoon keräykseen enemmänkin tavaraa. Yksi lahjoituksista on mehumaija, joka on palvellut jo pitkään.
On aurinkoinen kevätaamu Sipoon keskustassa. Kunnantalon parkkipaikalla on juuri alkanut SPR:n paikallisosaston keräys Kontille. Georg eli Jori on tuttu paikallisille muutenkin kuin SPR:n aktiivina, ja moni lahjoittaja tervehtii häntä ja jää juttelemaan.
”Sipoolaiset osaavat jo odottaa tätä keräystä, ja tietävät hyvin, millaista tavaraa hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa”, Georg kertoo ja lähettää samalla suuret kiitokset Sipoon kunnalle, joka on antanut tilan käyttöönsä. Kiitos myös Kontin puolesta!
”Tällä ja tämän edeltäjillä on keitelty omaa ”kisumisu”-mehua, mutta nyt olen ajatellut lopettaa – jatkossa syömme marjat marjoina”, naurahtaa Eva.
Ruuhkaa keräyspisteellä ei vielä ole, mutta lahjoittajia saapuu tasaiseen tahtiin, vaikka on arkiaamu.

Riitta lahjoittaa mm. hauskan pinkin höyhenlampun. Se on tullut perheeseen uutena, eikä edes kovin kauan sitten, mutta saa nyt muuton yhteydessä jatkaa matkaansa ilahduttamaan seuraavaa.

Sipoon vapaaehtoiset vievät lampun odottamaan kuljetusta Konttiin.

Alkutarkastuksesta esine jatkaa matkaansa tarkempaan lajitteluun.
Helsingin Itäkeskuksen Kontin auto hakee Sipoossa kerätyt lahjoitukset myöhemmin samana päivänä – lukuun ottamatta tätä kuvissa seikkailevaa pinkkiä lamppua, joka päätyy valokuvattavaksi Vantaan Tammiston Konttiin. (Tämä ei ole ”virhe” lahjoituksen matkassa: vaikka lahjoitukset pääsääntöisesti myydäänkin siinä Kontissa, jossa ne on vastaanotettu, myymälät saattavat tarpeen mukaan lähettää lahjoituksia myös toiseen Konttiin. Turhia kuljetusajoja pyritään välttämään ympäristönkin vuoksi, mutta joskus joistain tietyistä tuotteista saattaa olla pulaa ja niitä siirretään lähimmistä myymälöistä.)
Kun lahjoitus saapuu Konttiin, aivan ensimmäiseksi tarkastetaan alkulajittelupisteellä. Onko esine ehjä, puhdas ja hajuton? Ovatko vaatteen saumat ehjät ja vetoketjut kulkevat, eihän astiassa ole säröjä tai sähkölaitteessa klommoja, eikä kengän pohja vaan ole juuri murtumassa?
Huonekalut, sähkölaitteet, vaatteet, kengät, lelut, kirjat ja pelit, sisustus… kaikille on Konttien varastoissa ja lajittelutiloissa omat osastonsa. Siellä esineelle tehdään vielä toinen, tarkempi tarkastus ja siistiminen. Esimerkiksi huonekalut tutkitaan erittäin tarkasti, astiat pestään ja vaatteet höyrysilitetään.

Lamppumme on läpäissyt alkutarkastuksen ja on tutkittavana nyt sähkölaiteosastolla.
Sähkölaitteiden kunnon arvioimme Tukesin kierrätystuotteita koskevien ohjeiden mukaan, niin tämänkin lampun.
Arvioinnissa varmistamme esimerkiksi sen, että johdot, töpseli, kytkimet, kiinnitykset ja pinta ovat ehjiä ja kunnossa – sekä tietenkin sen, että laite toimii. Kierrätystuotteen ostaminen on tietysti eri asia kuin täysin uuden tuotteen ostaminen: vaikka arvioimme tuotteen kuntoa Tukesin ohjeiden mukaan, emme voi tietää, kuinka kauan tuote toimii käyttötarkoituksessaan.
Tämä höyhenlamppu on loistavassa kunnossa ja sähkötuotteiden parissa pitkän uran tehnyt konttilainen tunnistaa lampun arvostetun, luotetun merkin heti. Samaa lamppua valmistetaan edelleen.

Pinkin höyhenlampun hinta uutena näyttää olevan korkeimmillaan n. 70 €, tosin tuotetta myydään myös alennuksella juuri sillä hetkellä.

Tämä lamppu ei kovin kauaa myymälässä joudu odottamaan, vaan jatkaa matkaansa kahdessa päivässä 18 €:n hinnalla.
Käytetyn tuotteen hinnoittelu?
Juuri oikean hinnan löytäminen secondhand-tuotteelle on aina mutkikasta ja siihen vaikuttaa kunnon lisäksi mm. se, mitä tuote maksaisi uutena. Ja tässä taas huomioidaan myös se, onko jonkin pitkään tuotannossa olleen tuotteen vanhempi versio ollut esimerkiksi laadultaan erilainen. Tästä syystä esimerkiksi joiden design-esineiden vanhat versiot ovat usein arvokkaampia kuin edelleen tuotannossa olevat uudet versiot. Ja samahan on toki kirjoissakin: ensipainos on usein arvoikkain.
Tarkistathan sinäkin tuotteet ennen lahjoitusta?
Rikkinäiset, likaiset lahjoitukset ovat Kontillekin jätekustannus ja raha on pois avustustyöstä.
Onneksi suurin osa hyväntekeväisyyteen lahjoittavista tietää perussäännön: ”lahjoita vain sellaista, mitä voisit vielä antaa lahjaksi itsekin”. Toki omien, rakkaiden esineiden kunnon arviointi ja tarkastelu ulkopuolisen silmin voi olla vaikeaa, mutta aina voi pyytää apua myymälän henkilökunnalta.
Valtava kiitos kaikille lahjoittajillemme!

Esimerkki: kuvan kahvinkeitin on liian huonokuntoinen päästäkseen myyntiin.

Oletko joskus ollut Kontti-myymälässä ja kuullut hassua suhinaa varaston puolelta? Se tarkoittaa, että höyrysilityspisteellä ollaan työn touhussa.
Saattaisit tykätä myös näistä
-
Kontti on sisustajan aarrekauppa
Konttikaupalla löytöjä kotiin!
Kontti on sisustajan aarrekauppa
Konttikaupalla löytöjä kotiin!
-
Kontti Habitaressa: trendejä & värejä
Olemme olleet Habitaressa jo useina vuosina. Kurkkaa tunnelmia!
Kontti Habitaressa: trendejä & värejä
Olemme olleet Habitaressa jo useina vuosina. Kurkkaa tunnelmia!
-
Tunnista kestävä kierrätyshuonekalu
Kierrätyshuonekalujen suosio kasvaa koko ajan ja tämä aihe on aina ajankohtainen. Kurkkaa Konttiin!
Tunnista kestävä kierrätyshuonekalu
Kierrätyshuonekalujen suosio kasvaa koko ajan ja tämä aihe on aina ajankohtainen. Kurkkaa Konttiin!