Terveisiä Lappeenrannasta

Tämä jutun löydät myös Kontti 2001–2021 -juhlavuosiraportista.

Kuvat: asiakkaan omat arkistot.

”Huomenna nähdään!”

”Mie en hylkää Kontissa käymistä vaikka verkkokauppa teille tuleekin – kyllä se ihmisen kohtaaminen on vielä todella tärkeää.” Näin naurahtaa lappeenrantalainen Marita, joka on ollut Kontin fani ja kanta-asiakaskin alusta asti, siis jo 15 vuoden ajan.

”Käytiin työkaverin kanssa ihmettelemässä, että mikäs ihme tämä tämmöinen kauppa on – ja se olikin sitten rakkautta ensi silmäyksellä.” Tuolloin Lappeenrannassa tai lähistöllä ei juuri ollut kierrätysmyymälöitä, ja Maritalle Kontti oli ensikosketus ”toisten ihmisten vanhoihin tavaroihin”.

Marita käy Kontissa lähes joka päivä tai ainakin joka viikko. Hän teki pitkän uran Seppälän vaatemyyjänä ja on nyt eläkkeellä. Hän on tavannut Kontissa myös vanhoja asiakkaitaan ja kerran yksi totesi: ”Sinähän monta vuotta myit minulle farkkuja – nyt jatketaan siitä ja myyt minulle täältäkin farkut!”

Marita kertoo hymyillen, että entiselle myyjälle se on kuin kotiin tulisi: ”Naureskellaan tutuksi tulleen henkilökunnan kanssa, että olen jo kuin osa porukkaa. Jos menen aamulla vasta 15 minuuttia avaamisen jälkeen, tuntuu kuin olisin myöhässä töistä. Kerran ennen lomamatkalle lähtöä kyselin leikilläni lupaa lomailla, ja sekös myymälän ihanaa henkilökuntaa nauratti. Taisivat vastata, että taitaa olla juuri nyt niin kiireistä, ettei oikein voi lomaa myöntää”, Marita nauraa. Henkilökunnasta on löytynyt jopa uusia ystäviä, jotka ovat edelleen Maritan elämässä mukana vaikka eivät ole enää Kontissa töissä.

Kaikkea kotiin – ja kotoa pois olemiseen

Marita on tuunaajaluonne ja muokkailee usein Kontista löytämiään vaatteita. Niiden lisäksi myös Kontista ostettu keinutuoli purettiin ihan osiin, kunnostettiin ja maalattiin mustaksi. Kodin muutenkin mustavalkoiseen sisustukseen löytyy Kontista usein väripilkkuja, vaikkapa uusia tyynynpäällisiä tai yksi parhaista löydöistä, Tapiovaaran vihreä design-lasiesine.

Marita myös matkustelee paljon ja käy aina ennen reissua katsomassa Kontissa, onko tarjolla matkaan sopivaa vaatetta – etenkin hattuja ja erikoisempia vaatteita. Sellaisia, joita ei oikein kotona arjessa edes voisi käyttääkään. Matkamuistoina maailmalta Marita keräilee pyöreitä kiviä – ja löytää niitä silloin tällöin myös Kontista.

”Ja Konttiin mennessähän pääsen myös aina vähän niin kuin matkalle, kun löydän esineitä ja vaatteita muista kulttuureista!”

Myös kotimaan reissuilla käydään Kontissa aina kun on mahdollista. ”Rovaniemi, Oulu, Kuopio… Turun Kontissa en ole vielä käynyt. Joka kerta harmittaa jos ollaan liikenteessä sellaiseen aikaan, ettei paikallinen Kontti ole auki.”

Asukuvia ja teksti "Look by Kontti"Asukuvia ja teksti "Look by Kontti"
Vasemmalla: Lomareissulla: Kontista ostetusta mekosta ommeltu pusero. Oikealla: Glamouria pikkujouluihin – koko asu Kontista.

Kierrätystä molempiin suuntiin

”Vaikka käyn usein, ostan aika tarkasti eivätkä löydöt ole olleet turhia. Lahjoitan sitten takaisin, jos huomaan etten tarvitsekaan – sehän on kierrätystä parhaimmillaan! Tosin olen jopa muutaman kerran jopa ostanut oman lahjoitukseni, kun olen nähnyt oman lahjoitukseni henkarilla ja vanha tuttu vaate onkin näyttänyt niin hyvältä”, Marita paljastaa.

Vuosien varrella suhde Konttiin lujittuu koko ajan, vain äidin kuoleman jälkeen käynneissä oli pidempi tauko. ”Lahjoitin paljon äidiltä jäänyttä ja ajattelin, että voi tuntua pahalta nähdä rakkaan ihmisen elämä siellä hyllyillä. Sitten tajusin, että äidille rakkaat tavarat ovat nyt jollekulle muulle rakkaita ja tarpeellisia. Siitä tuli hyvä mieli ja olikin jopa mukava käydä tarkistamassa, onko tuttu esine jo myyty.”

Marita ei muutenkaan välttämättä ajattele esineen rahallista arvoa – vaan sitä, miltä se itselle näyttää ja tuntuu. Kontti-löydöillä on hänen mielestään paitsi entinen historia, myös uusi historia, jota esine alkaa elää löytäessään uudelleen arvonsa uudella omistajalla.

Vasemalla ruskea kulunut keinutuoli ja oikealla musta, kunnostettu tuoli.Vasemalla ruskea kulunut keinutuoli ja oikealla musta, kunnostettu tuoli.
Tuunattu Kontti-löytö ennen ja jälkeen.

Ihmisten kohtaamisen tärkeys 

Marita kertoo, että usein käyviä kanta-asiakkaita on monia ja moni tuntee toisensa. Kaikille Kontti on lähellä sydäntä ja Kontista katsotaan ensin, jos jotain tarvitaan.
”Moikkaamme ja jäämme juttelemaan, parantamaan maailmaa ostosten lomassa. Joten kyllä minä käyn edelleen myymälässä, vaikka verkkokaupan avaattekin. Ihmisen kohtaaminen on tärkeää – ja tähän vaikuttaa tosi paljon myös se, että Kontissa henkilökunta on ystävällinen. Saa apua ja tuntee itsensä tervetulleeksi”, Marita kiittelee.

”Sitä on tullut vähän vaativaksi muilla kirpoilla, kun on tottunut Kontin siisteyteen!”

Kuvitusta ja teksti "Tarinoita Kontin täydeltä"Kuvitusta ja teksti "Tarinoita Kontin täydeltä"
Tuotteet
Toggle Nav