Tutkittua vaatelahjoituksista

Lahjoitustyötä myös ympäristön eteen

"Suomalaisten suhtautuminen vaatelahjoittamiseen on entistä myönteisempää", todetaan Kontin, Fidan ja UFF:n keväällä 2021 yhdessä teettämässä tutkimuksessa (lue lisää sivun alareunasta).

Meille Kontissa lahjoitusten kanssa työskentely – siis lahjoitusten vastaanottaminen, käsittely ja eteenpäin toimittaminen, on se sitten myyntiä tai kansainvälistä vaateapua – on arkea ja koko toimintamme perusta. Ilman lahjoittajia ja lahjoituksia ei nimittäin olisi Konttiakaan.

Karkeasti voisi arvioida, että jokaisena arkipäivänä jokaisessa Kontissa lajitellaan n. 4–5 tuotetta minuutissa kuutena tuntina päivässä. Konttiin tulee pääosin hyvälaatuisia, puhtaita ja ehjiä vaatelahjoituksia, ja tutkimuksesta käykin ilmi myös se, että lahjoittajien mielestä lajittelu on helppoa. 

"On hienoa kuulla, että tutkitustikin ihmiset pitävät lahjoitusten ja vaatteiden lajittelua hyväntekeväisyyttä varten helppona – kiitos siis ihan jokaiselle lahjoittajallemme, jotka haluavat ja jaksavat sitä omaa lajittelua tehdä, ja joiden avulla Suomen Punainen Risti voi tehdä paljon hyvää", toteaa Kontin ketjuohjauksen päällikkö Tiina Laurila.

"Vain hyvin harva eli noin 3 % tutkimukseen vastanneista ei mielellään tai missään tapauksessa lajittelisi itse. Luku on pieni, mutta toisaalta kertoo meille, että hieman töitä on vielä tehtävä lahjoittamisen helpottamiseksi. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että noin joka viides ei lahjoita ollenkaan – mutta syy on usein se, että vaatteet käytetään itse loppuun. Ja tämähän on tietysti ympäristön kannalta erittäin hyvä asia!"

Lahjoita helposti

Lahjoittamalla vaatteita ja tavaroita Konttiin teet hyvää monella tavalla: paitsi säästät luontoa, myös autat keräämään varoja Punaisen Ristin työhön Suomessa ja maailmalla ja toimittamaan vaateapua maailman kriisikohteisiin.

Kontissa me tietysti aina pyrimme helpottamaan lahjoittamista entisestään. Voit aina kysyä ohjeita lahjoittamiseen lähimmästä myymälästäsi, ja keräämme vinkkejä lahjoittamiseen ja lahjoitusten pakkaamiseen tälle sivulle. Myymälöissä on selkeästi merkityt lahjoituspisteet ja asiakaspalvelusta saa aina apua. Keräyslaatikoitakin Kontilla on muutamalla paikkakunnalla, ei kuitenkaan kaikilla, sillä pyrimme vähentämään lahjoitusten kuljettamista.

Kontti käsittelee ja myy lahjoitukset pääasiassa siinä samassa myymälässä, johon ne on tuotu. On myös ekologisesti hyvä asia, että kuljetuksia on vähemmän. Toki silloin tällöin joistain Konteista siirretään tavaraa muihin lähimpiin myymälöihin, mikäli jossain on kysyntää enemmän kuin lahjoituksia saadaan.

Lue myös juttu siitä, mitä lahjoituksellesi tapahtuu Kontissa.

Tutkimus 3/2021: Suomalaiset suhtautuvat vaatelahjoittamiseen entistä myönteisemmin

Yleishyödyllisten organisaatioiden, UFF:n, Fidan ja SPR Kontin Taloustutkimuksella maaliskuussa 2021 teettämän tutkimuksen mukaan

  • suomalaisista noin 80 % lahjoittaa vaatteita joko säännöllisesti tai satunnaisesti,
  • lahjoittajista lähes 90 % ohjaa vaatelahjoituksia hyväntekeväisyyteen ja
  • suomalaiset pitävät mahdollisuutta tehdä vaatelahjoituksia tärkeänä.

Vaatelahjoittajat myös pitävät tärkeänä vaatteiden uudelleenkäytön ympäristöhyötyjä:

  • Yli 93 % vastaajista piti yhtenä vaatelahjoittamisen tärkeimmistä syistä jätemäärän ja ympäristökuormitusten vähentäviä vaikutuksia.
  • 88 % piti hyväntekeväisyyttä merkittävänä syynä vaatteiden lahjoittamiselle.
  • Kolme neljästä vastaajasta arvosti lahjoittamissyynä myös vaatteiden kierrättämisen ja uusiotuotteiden valmistamisen työllistäviä vaikutuksia.

Suomalaisten hyväntekeväisyyteen lahjoittamilla vaatteilla saavutetaan merkittäviä ympäristöhyötyjä. Sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden uudelleenkäyttö on ympäristön kannalta paras vaihtoehto, koska se vähentää jätteen määrää, energian ja veden kulutusta sekä hiilidioksidipäästöjä ja haitallisten kemikaalien käyttöä. 

Kysely teetettiin UFF:n, Punaisen Ristin Kontin sekä Fidan toimeksiannosta. Kohderyhmänä olivat 18–65-vuotiaat suomalaiset kuluttajat suurista kaupungeista. Kyselyyn vastasi yhteensä 1102 henkilöä. Yhteensä näille kolmelle toimijalle lahjoitettiin vaatteita ja kodintekstiilejä vuonna 2020 yhteensä noin 18 miljoonaa kiloa. 

Lisätietoja Kontin osalta antaa ketjuohjauksen päällikkö Tiina Laurila (tiina.laurila@redcross.fi).

Myymälässä punaisia rullakoita täynnä lahjoituskasseja ja tavaraaMyymälässä punaisia rullakoita täynnä lahjoituskasseja ja tavaraa
Lahjoitettuja vaatteita varastossa
Henkareissa roikkumassa asukokonaisuus: vaaleanruskeat farkut, oranssi käsilaukku, oranssinpunainen t-paita ja turkoosi neuleHenkareissa roikkumassa asukokonaisuus: vaaleanruskeat farkut, oranssi käsilaukku, oranssinpunainen t-paita ja turkoosi neule
Koko asu Kontista! Seuraa somessa häshtägiä #LookByKontti
Tuotteet
Toggle Nav