Nurmijärveläinen Ari Hakala on ollut kierrätysharrastaja 90-luvulta asti. Etelä-Suomen kirppikset, vintage-, antiikki- ja secondhand-liikkeet sekä kierrätys ja ekologisuus ovat tulleet hänelle tutuksi niin työn kuin harrastustenkin kautta. Punaiselle Ristille hän on tullut jo 17-vuotiaana vapaaehtoiseksi, ja sen jälkeen jäänyt järjestölle töihin – ei kuitenkaan Konttiin, vaan Helsingin ja Uudenmaan piiriin.
Kontti on siis Arille tuttu nimenomaan asiakkaana, vaikka hän olikin Punaiselle Ristillä jo töissä, kun Malmin Konttikin oli vielä olemassa. Arin (toistaiseksi) paras Kontti-löytö on ruotsalaisen Kosta Bodan iso lasimaljakko Vantaan Kontista. ”En muista tarkkaan, mitä se maksoi – mutta kyllä se hinta kohdillaan oli. Enhän muuten olisi sitä ostanutkaan”, naurahtaa Ari.
”Kun kunto, väri ja malli ovat oikeat, niin ei se enää eurosta ole kiinni. Oli kyseessä mikä tahansa keräilyesine. Kontissa laatua mielestäni on myös se, että osataan hinnoitella arvokkaat keräilyesineet – niitä ei myydä liian kalliilla muttei myöskään liian halvalla.”
Sama pätee myös Pehtoori-pannuihin – siis aiheeseen, josta Ari oikeasti tietää paljon, sillä pannuja hänelle on kertynyt jo useita.
Pehtoori-pannun historiaa
Tunnistat varmasti Pehtoorin! Tämä kahvipannu on klassikko ja keräilyesine, joka voi olla arvoltaan jopa yli sata euroa. Punaiset Pehtoorit voivat lähteestä riippuen maksaa jopa 120 €:sta ylöspäin, keltaiset pikkupannut sitäkin enemmän – vaikka toki aina kaikissa keräilytuotteissa kysyntä vaikuttaa hintaan paljon, samoin kuin tietenkin kunto. Mutta etsivä löytää – ja Arillekin yksi keltainen Pehtoori löytyi vain kahdeksalla eurolla.
Pehtoori-kahvipannu on suomalainen design-klasikko, jonka suunnitteli kotimaisen taideteollisuuden merkittävä tekijä, Antti Nurmesniemi Wärtsilä-Finelille vuonna 1957 (vasta 30-vuotiaana). Tämän emalipintaisen teräspannun tunnistavat varmasti kaikki, vaikka eivät sen nimeä tietäisikään.
Pehtoori oli uusi, modernimpi tapa keittää kahvia. Se on suunniteltu sähköliedellä käytettäväksi ja sen irti rungosta oleva kädensija on bakeliittia. Pannuja on kahdessa koossa: isompaan pannuun mahtuu kaksi litraa, Pikku-Pehtooriin litra. Väreinä ovat aikojen saatossa olleet ainakin musta ja valkoinen, vaaleansininen ja keltainen sekä tietysti näyttävin eli kirkkaanpunainen. Pehtoorien väreistä vastasi Nurmesniemen vaimo tekstiilitaiteilija Vuokko Nurmesniemi.
Osassa Pehtooreista on kannessa läpinäkyvä nuppi, josta pystyy tarkkailemaan kahvin valmistumista.
Katso myös
- Kurkkaa verkkokaupastamme kaikki astiat ja keittiö -osion tuotteet
- Hae suoraan verkkokaupan haulla Pehtoori-pannuja (huom. halutut keräilyesineet löytävät uuden kotinsa nopeastikin, joten hakutuloksissa ei välttämättä näy mitään - kannattaa köydä Konteissa ja verkkokaupassamme usein)