20 vuotta uraauurtavaa työtä

Juttu on julkaistu Kontin 20-vuotisjuhlien kunniaksi Kontti 2001–2021 -vuosikymmenraportissa. Pääsihteri Kumpula on jäänyt eläkkeelle syksyllä 2023.


Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula muistelee Kontin alkuaikoja ja on kiitollinen ketjun menestyksestä.

"Odotukset olivat suuret, mutta kukaan ei arvannut, miten uraauurtavaa työtä Kontti tulisi alallaan tekemään."

Kuva: Mari Vehkalahti / Suomen Punainen Risti.

Pääsihteeri Kristiina Kumpula, taustalla Punaisen Ristin julistePääsihteeri Kristiina Kumpula, taustalla Punaisen Ristin juliste

Mikä on ensimmäinen muistikuvasi Kontti-myymälästä tai Kontti-ketjusta?

Muistan oikein hyvin innostuksen, joka syntyi ajatuksesta perustaa valtakunnallinen käytettyjä tavaroita myyvä ketju. Edeltäjäni pääsihteeri Markku Niskala ja järjestöjohtaja Gunvor Kronman olivat ajatuksen alullepanijoita ja edistäjiä. Gunvor näki Kontilla suuria tulevaisuuksia. Tanskassa ja Ruotsissa sekä Suomessa SPR:n Länsi-Suomen piirissä oli aloitettu kirpputoritoiminta aiemmin. Kontin perustamisen tavoitteena oli rakentaa valtakunnallinen malli, joka lisäisi ennustettavuutta varainhankintaan ja tarjoaisi uusia toiminnan malleja. Kontti-konsepti sellaisena kuin sen nyt tunnemme, syntyi onnistumisten ja erehdysten kautta. Odotukset olivat suuret, mutta kukaan ei arvannut, miten uraauurtavaa työtä Kontti tulisi alallaan tekemään.

Miten olet tällä hetkellä mukana Kontti-ketjun toiminnassa tai kehittämisessä?

SPR:n pääsihteerin roolissa olen ollut mukana Kontin myötätuulissa ja karikoissa Kontin johdon keskusteluiden ja tapaamisten kautta. Kontti on ollut minulle myös mahdollisuus oppia ketjun johtamista ja kehittämistä. Olemme olleet onnekkaita, että meillä on aina ollut kehittämisintoinen johto, sitoutunut henkilökunta ja johtokunta. Kontin toimintaa ohjataan johtosäännön ja johtokuntatyöskentelyn avulla. Olen johtokunnan jäsen, ja tehtävässämme korostuu kehittäminen ja uusien asioiden edistäminen, sparraus sekä tukeminen. Johtokunta huolehtii, että investointi Kontti-ketjuun tuottaa varoja auttamistyöhön.

Mikä on mielestäsi erityisen tärkeää Kontti-ketjun toiminnassa?

Kontti on monella tapaa uniikki toimintamuoto Punaisessa Ristissä. Sitä voisi kuvata hyvin myös risteykseksi, jossa yhdistyy ammattimainen liikkeenjohto, vapaaehtoisuus, hyvän tekeminen, uuden oppiminen ja kotimaan sekä kansainvälinen toiminta. Niin työntekijä, lahjoittaja kuin ostajakin voi olla mukana kotimaan ja kansainvälisen auttamisen ketjussa. Alusta asti työllistyminen ja uuden oppimisen tarjoaminen työmarkkinoille pyrkiville on ollut keskeistä. Nyt vuosikymmeniä perustamisen jälkeen korostuvat vastuullinen kuluttaminen ja ympäristöarvot.

Miten itse suhtaudut tuotteiden elinkaaren pidentämiseen tai uudelleenkäyttöön? Onko suhtautumisesi muuttunut?

Heikkouteni kuluttamisen markkinoilla ovat olleet vaatteet ja kirjat. Vaikka mielestäni en ole superkuluttaja, huomaan vuosikymmenten aikana ympärilleni kertyneiden tavaroiden valtavan määrän. Ympäristöarvot vaikuttavat liikkumiseeni, mutta kriittisyys kertakäyttökulttuuriin ja tarpeettomaan kuluttamiseen on kasvanut. Onneksi on Kontti, jonne sadat kirjat ja tarpeettomaksi käyneet vaatteeni ovat päätyneet. Toivoakseni ne on löydetty uuteen käyttöön.

Harrastetaanko lähipiirissäsi Konttiin lahjoittamista? Onko ”konmaritus” iskenyt sinuun tai lähipiiriisi?

Kaikki lähipiirissäni, jotka ovat tutustuneet Konttiin, ovat enemmän tai vähemmän myös Kontin asiakkaita eri puolilla Suomea lahjoittajina ja ostajina. Monet heistä keskittävät ostoksensa Konttiin odottaen, että oikea esine Kontista löytyy. En konmarita, mutta tunnen toki ihmisiä, jotka ovat saaneet rauhaa ja järjestystä turhista esineistä luopumisesta.

Mitä haluaisit sanoa 20-vuotissynttäreitä viettävän Kontin asiakkaille ja yhteistyökumppaneille?

Kiitos on ensimmäinen mieleeni tuleva ajatus. Kontin onnistuminen ei ole ollut mahdollista ilman hyvin erilaisten toimijoiden yhdessä tekemistä. Osansa Kontin onnistumiseen ovat antaneet työvoimaviranomaiset, myymälätarvikkeita lahjoittavat yritykset, eri alojen asiantuntijat, työhönsä sitoutuneet työntekijät, lahjoittajat ja ostajat. Toivon, että tämä yhteistyö jatkuu ja voimme tulevina kahtenakymmenenä vuotena tehdä jotakin ennen näkemätöntä tällä saralla!

Kontin johtaja Sari Nikkola ja SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula Espoon Kontin avajaisissa keväällä 2015. Kuva: Kaisa Rautiainen / Suomen Punainen Risti. 

"Kontti on monella tapaa uniikki toimintamuoto Punaisessa Ristissä."

Tuotteet
Toggle Nav