Erään lahjoituksen tarina

Lahjoitat Konttiin – ja mitä sitten tapahtuu?

Juttu on julkaistu alun perin syksyllä 2019, ja sitä on hieman muokattu verkkosivu-uudistuksen yhteydessä.

Yksi tapa lahjoittaa Konttiin ovat Suomen Punaisen Ristin piirien ja paikallisosastojen järjestämät keräykset. Joka kaupungissa näitä ei toki ole (Punaisella Ristillä on Suomessa 12 piiriä ja n. 500 paikallisosastoa), mutta Kontti-paikkakuntia lähellä olevat osastot järjestävät keräyksiä silloin tällöin. Kannattaa tutustua oman paikallisosaston toimintaan! Sipoossa keväällä 2019 järjestetyssä keräyksessä pääsimme seuraamaan erään lahjoituksen tarinaa.


Ostitko sinä kuvien pinkin lampun?


Jaa kuva somessa häshtägillä #sprkontti, ja ehkä höyhenlampun lahjoittajakin näkee sen saaneen uuden kodin!


On aurinkoinen kevätaamu Sipoon keskustassa. Kunnantalon parkkipaikalla on juuri alkanut SPR:n paikallisosaston keräys Kontille. Georg eli Jori on tuttu paikallisille muutenkin kuin SPR:n aktiivina, ja moni lahjoittaja tervehtii häntä ja jää juttelemaan.

”Sipoolaiset osaavat jo odottaa tätä keräystä, ja tietävät hyvin, millaista tavaraa hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa”, Georg kertoo ja lähettää samalla suuret kiitokset Sipoon kunnalle, joka on antanut tilan käyttöönsä. Kiitos myös Kontin puolesta!

Eva tuo keräykseen enemmänkin tavaraa. Yksi lahjoituksista on mehumaija, joka on palvellut jo pitkään.

”Tällä ja tämän edeltäjillä on keitelty omaa ”kisumisu”-mehua, mutta nyt olen ajatellut lopettaa – jatkossa syömme marjat marjoina”, naurahtaa Eva.

Ruuhkaa keräyspisteellä ei vielä ole, mutta lahjoittajia saapuu tasaiseen tahtiin, vaikka on arkiaamu.

Riitta lahjoittaa mm. hauskan pinkin höyhenlampun. Se on tullut perheeseen uutena, eikä edes kovin kauan sitten, mutta saa nyt muuton yhteydessä jatkaa matkaansa ilahduttamaan seuraavaa.

Helsingin Itäkeskuksen Kontin auto hakee Sipoossa kerätyt lahjoitukset myöhemmin samana päivänä – lukuun ottamatta tätä kuvissa seikkailevaa pinkkiä lamppua, joka päätyy valokuvattavaksi Vantaan Tammiston Konttiin. (Tämä ei ole ”virhe” lahjoituksen matkassa, sillä vaikka lahjoitukset pääsääntöisesti myydäänkin siinä Kontissa, jossa ne on vastaanotettu, myymälät saattavat tarpeen mukaan lähettää lahjoituksia myös toiseen Konttiin. Turhia kuljetusajoja pyritään välttämään ympäristönkin vuoksi, mutta joskus joistain tietyistä tuotteista saattaa olla pulaa ja niitä siirretään lähimmistä myymälöistä.)

Kun lahjoitus saapuu Konttiin, aivan ensimmäiseksi tarkastetaan alkulajittelupisteellä. Onko esine ehjä, puhdas ja hajuton? Ovatko vaatteen saumat ehjät ja vetoketjut kulkevat, eihän astiassa ole säröjä tai sähkölaitteessa klommoja, eikä kengän pohja vaan ole juuri murtumassa?

Rikkinäiset, likaiset lahjoitukset ovat Kontillekin jätekustannus ja raha on pois avustustyöstä.

Esimerkiksi kuvan kahvinkeitin on liian huonokuntoinen päästäkseen myyntiin.

Onneksi suurin osa hyväntekeväisyyteen lahjoittavista tietää perussäännön: ”lahjoita vain sellaista, mitä voisit vielä antaa lahjaksi itsekin”. Toki omien, rakkaiden esineiden kunnon arviointi ja tarkastelu ulkopuolisen silmin voi olla vaikeaa, mutta aina voi pyytää apua myymälän henkilökunnalta.

Alkutarkastuksesta esine jatkaa matkaansa tarkempaan lajitteluun: huonekalut, sähkölaitteet, vaatteet, kengät, lelut, kirjat ja pelit, sisustus… kaikille on Konttien varastoissa ja lajittelutiloissa omat osastonsa. Siellä esineelle tehdään vielä toinen, tarkempi tarkastus ja siistiminen. Esimerkiksi huonekalut tutkitaan erittäin tarkasti, astiat pestään ja vaatteet höyrysilitetään.

Oletko joskus ollut Kontti-myymälässä ja kuullut hassua suhinaa varaston puolelta? Se tarkoittaa, että höyrysilityspisteellä ollaan työn touhussa.

Lamppumme on läpäissyt alkutarkastuksen ja on tutkittavana nyt sähkölaiteosastolla. Arvioimme meille lahjoitettujen sähkölaitteiden kunnon Tukesin kierrätystuotteita koskevien ohjeiden mukaan, niin tämänkin lampun. 

Arvioinnissa varmistamme esimerkiksi sen, että johdot, töpseli, kytkimet, kiinnitykset ja pinta ovat ehjiä ja kunnossa – sekä tietenkin sen, että laite toimii. Kierrätystuotteen ostaminen on tietysti eri asia kuin täysin uuden tuotteen ostaminen: vaikka arvioimme tuotteen kuntoa Tukesin ohjeiden mukaan, emme voi tietää, kuinka kauan tuote toimii käyttötarkoituksessaan.

Tämä höyhenlamppu on loistavassa kunnossa ja sähkötuotteiden parissa pitkän uran tehnyt konttilainen tunnistaa lampun arvostetun, luotetun merkin heti. Samaa lamppua valmistetaan edelleen. Myyntihinta uutena näyttää olevan korkeimmillaan n. 70 eurossa, tosin tuotetta myydään myös alennuksella juuri sillä hetkellä.

Käytetyn tuotteen hinnoittelu on aina mutkikasta ja siihen vaikuttaa kunnon lisäksi luonnollisesti myös kysyntä. Osa tuotteista myydään hyvinkin nopeasti, varsinkin arjen tuotteet perusvaatteista astioihin. Osa varsinkin erikoisemmista ja keräilyharvinaisuuksista saattaa odottaa uutta kotiansa ja ”sitä oikeaa” uutta omistajaansa pidemmänkin aikaa. 

Tämä lamppu ei kovin kauaa myymälässä seiso, vaan jatkaa matkaansa kahdessa päivässä 18 €:n hinnalla.

Kiitos lahjoituksestasi!

Lue lisää lahjoittamisesta, katso keräyslaatikoiden sijainnit ja vinkkejä tavaralahjoituksiin.

Tuotteet
Toggle Nav